Гент не може да се справи с прииждащите българи

Потребителски аватар
Velinov
Мнения: 10
Регистриран: пет юли 29, 2011 9:31 am

Гент не може да се справи с прииждащите българи

Мнениеот Velinov » ср авг 24, 2011 7:25 pm

След присъединяването на България към ЕС през 2007 година броят на българите в белгийския град Гент нарасна стремително, съобщава белгийският вестник „Де Морхен”. По данни на градските власти в Гент официално има около 5000 българи. Смята се, че нелегално пребивават още 5000 български граждани.

Кметът на града отбелязва, че всяка година около 1200 източноевропейци идват в Гент.

Междувременно в Белгия отново има ръст на подалите молби за убежище. Все повече се увеличават молбите от жители на Сърбия, Македония и Косово.

По официални данни населението на Гент е около 230 000 души, от тях около 7% са чужденци.

http://www.tvevropa.com/bg/news/world/view/49430


Потребителски аватар
dara
Мнения: 100
Регистриран: вт юли 05, 2011 4:27 pm

Re: Гент не може да се справи с прииждащите българи

Мнениеот dara » пет мар 29, 2013 4:17 pm

Кметът на белгийския град Гент поиска България да спре имигрантите към града. Причината е, че напливът на българи поставя под огромен натиск социалната система и властите не могат да помогнат дори и на тези, които вече са там. Малка част от българите се занимават и с незаконна дейност, а друга стават жертва на престъпни схеми. Посланикът на България в Белгия Веселин Вълканов обясни, че ще се търсят различни начини за решаване на проблема.

В Гент живеят около 250 хиляди души. Между 10 и 20 хиляди от тях са българи и част от тях понякога създават проблеми на градската управа.

Според местните власти преселването на хиляди семейства от България в Гент поставя под огромен натиск социалната система в града. Пред почетните консули на няколко държави в прав текст кметът поиска България да спре имигрантите.

"Официално са регистрирани шест хиляди, но тук живеят повече от десет хиляди българи. Те са добре дошли, но градът вече е пълен. Нямаме достатъчно жилища, достатъчно училища, достатъчно работа. Очевидно те са дошли тук за по-добър живот, работа и училище за децата си. Ние правим всичко, което е по възможностите ни, но при нас също има хора без работа, също има деца, които се нуждаят от училище. Ще направим всичко за хората, които са тук, но няма повече място за българи заради това ги моля - не идвайте повече тук, защото няма място", сподели Даниел Термонт, кмет на гр. Гент.

В два квартала на Гент има компактни общности от български граждани, част от тях живеещи незаконно. Те си създават паралелен свят, в който понякога стават незаконно работници на работодатели-турци, страхуват се от полицията и от местните власти, живеят по няколко семейства в една къща. Кметът казва, че малка част от българите нарушават закона - крадат, ходят пияни по улиците, не пускат децата си на училище.

На практика обаче властите - и българските, и белгийските, нямат кой знае какви възможности за справяне с проблема. Според кмета достъпът до социалната система е максимално затегнат, а пристигането на повече българи в Гент не може да се забрани. Ако това стане, ще се се наруши едно от основните права в Европейския съюз - на свободно придвижване.

Българският посланик смята, че българите трябва да бъдат насърчавани да спазват законите.

"Да търсят начин да се интегрират максимално добре, да стоят "на светло", да се обръщат към официалните власти, а не към други - самозвани власти и помагачи и да търсим варианти за задържане на хората в България" заяви Веселин Вълканов, посланик на България в Белгия и Люксембург.

Посланикът обсъди с бизнесмени от Гент бъдещи съвместни социални проекти в Североизточна България, които да накарат хората там да останат в родината си.

Автор: Владислав Велев, кореспондент на БНТ
Източник : http://bnt.bg/bg/news/view/97838/gent_s ... _bylgarija
Потребителски аватар
Ρῆσος
Мнения: 7
Регистриран: чет ное 01, 2012 9:01 am
Местоположение: GENT

Re: Гент не може да се справи с прииждащите българи

Мнениеот Ρῆσος » пет авг 16, 2013 7:49 am

Къде тук ги видяха тез баш българи направо се чудя......???
Hе мога да си обясна защо сме толкова разделни?!

Върни се в “Гент”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост