Страница 1 от 1

Гаден френски :)

Публикувано: вт яну 22, 2013 7:44 pm
от mailsss
Здравейте. от година и половина съм в Брюксел и се мъча да науча французешкия.
В момента съм 4-то ниво в EPFS, ама нещата стават много трудни. Едната професорка каза да си намеря някакво ателие - по готварсто, фото дело, езда .... нещо с което да си осигуря контакти с белгийци - местни ... индианци демек :).
ОК ама къде да намеря такова ателие? Някой има ли предства?
Благодаря предварително на отзовалите се ентусиасти.

Re: Гаден френски :)

Публикувано: пет яну 25, 2013 4:08 pm
от Spawn
Привет, аз също го докарах до 4-то ниво на EPFC (не съм го стартирал по ред причини за сега) и моето мнение е, че трябва да си дружиш с местните "индианци" ежедневно та да се отпуснеш да говориш, с писането не е така там си трябва ... писане :-) . Иначе аз все още се замислям и запъвам когато трябва да ползвам минало време дали да е пасе композе или емпарфе и т.н. но всичко идва с тренинг, няма как. А за ателиета или подобни пробвай с гугъл (в случай че не си все още) няма начин да не излезе нещо. Друго което се сещам е да търсиш контакти с колегите ти от курса (по- напредналите за предпочитане) дали на кафенце или по скайп, както ти е по- удобно. Аз така упражнявам писането с един колега грък по скайп. Абе гледай всяка една възможност да си побъбриш с някого на френски и без да ти пука че може да звучиш като някое мароканче или негърче ;-) Успех.

П.П.
Смайлитата на този phpBB са отвратителни.

Re: Гаден френски :)

Публикувано: съб яну 26, 2013 8:19 am
от dara
Моя съвет е започни някъде като доброволец.
Въпреки че съм изкарала всички налични нива на нидерландския имах голям проблем с говоренето.В стремежа си да кажа всичко граматически правилно си гълтах цялата налична граматика и бях под всякаква критика.
От минали месец започнах стаж в една социална организация и малко по малко се отпуснах.Първите седмици буквално не ги разбирах какво ми говорят, защото хората с които комуникирах бяха фламанци и говореха на диалект или бързо или сливаха думите.След работния ден се прибирах в къщи толкова уморена, че все едно съм копала три декара лозе :D
Тук има един т.н. инлопцентрове.Това са места, центрове в които се събират бедни , хора бездомни и т.н. Това е много добро място за учене на език.Защото обслужващия персонал са белгийци и когато си доброволец комуникираш с тях.

Re: Гаден френски :)

Публикувано: пет мар 22, 2013 2:25 pm
от gkgeorgiev
Уф, и аз го уча вече 2-ра година ама при мен стимулът се губи с всяка изминала година ... тъйкато не виждам смисълът в тази абсурдна държава и всички останали френско-говорящи такива.
Както и да е, може да опиташ с форум за language exchange, особено ако знаеш английски и можеш да учиш някой местен в замяна на френски.

Re: Гаден френски :)

Публикувано: пет сеп 06, 2013 11:08 am
от sami_ts
Браво на всички вас щом сте го научили дотолкова. Аз изкарах 3 нива нидерландски, но родих и докато си гледам бебето, си забравих и наученото. Както всички вие казвате, трябва да се общува с местните, ама къде да общувам, като те не говорят. Минават покрай къщата ни, усмихват се и казват само "дах". Много искам да науча френски, но първо да се науча да говоря фламандски, че в такава част Живея (Носегем). И пак поздравления, че сте се справили с тоя изчанчен френски.

Re: Гаден френски :)

Публикувано: пон яну 22, 2018 11:36 pm
от Pin2
Аз нищо не знам на френски и въпреки това живея нормално и нямам проблем да си намирам нови приятели. Знам, че един ден ще трябва да го уча, но за сега съм ОК :)