Страница 1 от 1

Съжителство

Публикувано: вт авг 07, 2012 8:33 pm
от bobito
Здравейте съфорумци....Проблема ми е следният:Живея тук от няколко месеца,а още нямам документи(а много искам)....Въпроса ми е,мога ли да се запиша на шаржа на приятеля ми,след като нямаме брак и какви са ползите от това?Много ще съм благодарна,ако някой,който е запознат с тази тема,да ми помогне.Благодаря предварително!

Re: Съжителство

Публикувано: вт авг 14, 2012 6:59 pm
от sesy88
Здравей!
Да,можеш да се запишеш на адреса му,което ти дава 3 месеца право да живееш там.
След това отивате в съвета и искате да подпишете документ който се води "same woning" или нещо такова беше.От Бруксел ще ви искат снимки или някакви документи които да ви свързват от България.Получите ли позволение от столицата ,ако приятеля ти има лична карта в Белгия и на теб ще дадат.Надявам се да съм помогнала,аз минах по този път едва преди 1 година но нищо не се е променило.Успех !

Re: Съжителство

Публикувано: пон авг 20, 2012 12:54 pm
от kastelo
Здравей. Твоят приятел има ли белгийско ID? Ако има - тогава процедурата се казва "Cohabitation". Ето един хубав блог, в който добре е обяснено какво се изисква:

http://belgiumcohabitationvisa.com/
(писан е от американец, но почти всичко си важи и за българи)

Все пак различните общини в Брюксел имат леко различни изисквания за набор-а от документи - като отидеш да питаш - те би трябвало да ти кажат какво искат. Документите, които трябва да събереш са доста и повечето трябва да се изкарат в БГ (напр. семейно положение се издава в общината по постоянен адрес). Сериозна бумащина е и доста пари отиват за превод и легализация (което може да го направиш в БГ) и после задължително трябва да имаш и печат от белгийското консулство в БГ.

Освен стандартните документи - още докато бяхме в България - заверихме при нотариус писма от познати и роднини, удостоверяващи че имаме връзка от 20хх год. (и тях също ги преведохме, легализирахме и подпечатахме в белгийското консулство). Също така им принтирахме наши комуникации по ел.поща, резервации за почивки и приложихме снимки.

Чакането е между 4 и 6 месеца и за този период ти издават временно разрешително за престой над позволените 90 дни в рамките на 6 месеца. Ние минахме по този път, така че ако имаш допълнителни въпроси - насреща съм :)

Успех!

Re: Съжителство

Публикувано: пон авг 20, 2012 9:45 pm
от bobito
благодаря ти за отговора Кастело...приятеля ми е индепендант и по4ти приклу4ваме с оправянето на неговите документи,затова запо4вам ве4е да мисля и за своите,защото както знаеш тук без документи си никои и не можеш да направиш нищо(наи-вече за нас жените).Навсякаде като попитам и ми дават разли1ни отговори...още по-объркана съм отколкото в началото..едни казват ,,може-други не може...а с френския не съм толкова добре,че да се оправя в комуната

Re: Съжителство

Публикувано: вт авг 21, 2012 5:59 pm
от kastelo
Ако знаеш английски, може да ги пробваш.