Българите подбивали пазара на труда в Белгия

Тук можете да пишете по въпроси, за които не намирате друга категория.
Потребителски аватар
lubata
Мнения: 8
Регистриран: вт юли 05, 2011 2:09 pm

Българите подбивали пазара на труда в Белгия

Мнениеот lubata » ср яну 18, 2012 3:14 pm

За всички на които би им било интересно:

Българите подбивали пазара на труда в Белгия

Белгийският държавен секретар Джон Кромбе, който отговаря за борбата с данъчните измами и злоупотребите със социални средства, упрекна българите и румънците, работещи в кралството, в нелоялна конкуренция.
Това съобщиха вестниците "Стандард" и "Хет ньойсблад", предаде БТА.

Изявлението на Кромбе е безпрецедентно и в него е посочено, че българите и румънците подбиват трудовия пазар с това, че са съгласни да работят срещу по-ниско от обичайното заплащане. Първата стъпка на новоизбрания държавен секретар през декември миналата година е да се справи с проблема с работниците от тези две страни, се посочва в публикациите.

Целта на Кромбе е до края на тази година да осигури на бюджета 721 милиона евро, от които 100 милиона да бъдат спестени от досегашните разходи за социални услуги, а останалите - чрез предотвратяването на финансови измами.

В публикациите се допълва, че българите и румънците са граждани на ЕС от 2007 г., но ограниченията за наемането им на местния трудов пазар остават в сила до края на 2013 г. Това означава, че за да бъдат наети, те трябва да преминат сложна административна процедура, в края на която евентуално да получат работна виза.

Според цитираната статистика през 2007 г. българите в Белгия са били 892, а днес са 5343. Броят на румънците за същия период е нараснал от 5193 на 23 204. Вестниците пишат, че най-често гражданите на тези две държави приемат работа в строителството, индустрията, събирането на селскостопанската реколта и в здравеопазването, при това с неизяснен статут. Изданията отбелязват, че Кромбе планира да затегне контрола при наемането на чуждестранни работници, включително и за действията на работодателите.

Според неотдавнашни публикации в белгийската преса, българите и румънците са сред основните измамници със социалните фондове в Белгия, тъй като са установили практиката да се регистрират като самонаети. Така те избягват тежкия административен ред за издаване на работна виза, но след това обявяват фалит и остават в тежест на социалната система, определяна като една от най-щедрите в Европа досега. Белгия е сред деветте държави в ЕС, които решиха преди месец да запазят максималния допустим срок на ограниченията за наемане на работа на българи и румънци, който изтича на 1 януари 2014 година.

Според доклад на Европейската комисия за въздействията на миграцията на българи и румънци върху трудовите пазари на останалите 25 страни от ЕС, огласен наскоро, Белгия не е сред предпочитаните от българите страна за имигриране.

До 31 декември 2011 г. страните-членки на ЕС трябваше да съобщат дали ще запазят ограниченията до края на 2013 г. Девет държави от 25-те поискаха това - Белгия, Германия, Франция, Холандия, Великобритания, Люксембург, Австрия, Малта, Ирландия.
Германия отвори от 1 януари границите си за български и румънски сезонни работници без разрешителни за работа за срок до шест месеца.

http://dnes.dir.bg/news/rabotnitzi-paza ... 37472?nt=6


Потребителски аватар
ftichka
Мнения: 8
Регистриран: чет юли 07, 2011 1:33 pm

Re: Българите подбивали пазара на труда в Белгия

Мнениеот ftichka » пон яну 30, 2012 2:32 pm

То е вярно за всички в Белгия, които не плащат данъци независимо дали е българин, валонец или фламандец. Според мен има неплащащи данъци навсякъде. Не знам защо точно българи и румънци?

Върни се в “Общ форум”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост