Статии за Белгия от тук и там...

Тук можете да пишете по въпроси, за които не намирате друга категория.
Потребителски аватар
manolova346
Мнения: 13
Регистриран: пон юли 04, 2011 4:33 pm

Статии за Белгия от тук и там...

Мнениеот manolova346 » вт фев 28, 2012 11:08 am

Форумът е много готино място. Предлагам в тази тема да качваме различни статии с новини за Белгия, които биха засягали Българите в Белгия. Ето една интересна от мен:


Задължиха фармацевтите в Белгия да предлагат най-евтините антибиотици

Белгийските фармацевти ще бъдат задължени от април да предлагат на пациентите най-евтините антибиотични и антимикотични препарати, с които разполагат, съобщава вестник "Соар", цитиран от БТА.

Целта на тази промяна е местната здравна каса да спестява по около 176 милиона евро годишно.
Здравноосигурените в страната имат правото да платят едва около половината от стойността на лекарствата. В някои случаи те плащат дори по-ниска стойност, според медикамента, а ДДС в Белгия е диференциран и за лекарствата е 6 на сто (за повечето стоки е 21%).

Според промяната всеки аптекар ще преценява кой е най-евтиният медикамент, отговарящ на групата препарати, предписани на пациента.
Отбелязва се, че много лекарства имат сходен или еднакъв химичен състав, но според производителя носят различни марки и струват различно.

Само в изключителни случаи лекарите ще издават рецепта с конкретна марка медикамент, когато това е от значение за резултата от лечението. В общия случай рецептите ще съдържат групата медикаменти, които биха облекчили състоянието на болния.

В близо 90% от рецептите в Белгия е изписан конкретен медикамент, а 10 на сто от тях се издават за антибиотични и антимикотични препарати. Основна част от лекарствата в страната се продават с рецепта.

http://dnes.dir.bg/news/lekarstva-belgi ... 33695?nt=6


Потребителски аватар
manolova346
Мнения: 13
Регистриран: пон юли 04, 2011 4:33 pm

Re: Статии за Белгия от тук и там...

Мнениеот manolova346 » чет мар 01, 2012 11:33 am

Белгиец ще плати €70 000 глоба за сваляне на музика и филми

Белгиец бе осъден да плати над 70 000 евро за свалянето на музика и филми в интернет, съобщи медийната група Ер Те Ел, цитирана от БТА.
Присъдата е окончателна и в посочената сума са включени обезщетение за нарушение на авторските права от 65 651 евро и глоба от 5500 евро.

48-годишният осъден белгиец имал 1127 незаконни файла, от които 409 филма.
Срещу него е бил заведен иск от над 50 асоциации, които са се конституирали като страна по гражданско производство.
Те са настоявали за обезщетение от 100 000 евро.

Разследването е започнало след подаването на жалба от адвокатите на британска група, чийто албум се разпространявал в мрежата преди официалната му премиера.

Властите в Белгия установили, че осъденият е притежавал файловете и ги е разпространявал свободно от компютъра си.

В страната наскоро имаше масови протести срещу АСТА. Договорено между ЕС, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Мароко, Мексико и Швейцария, споразумението цели да се бори с фалшифицирането като много общо понятие - от лекарствата и другите стоки до незаконното сваляне на съдържание от интернет.
Противниците му виждат възможност за злоупотреба от собствениците на авторски права и потенциално нарушаване на основните свободи в мрежата.

Вече няколко страни от ЕС, включително България, заявиха, че няма да ратифицират пакта.

В същото време вчера еврокомисарят за търговията Карел де Гухт заяви, че АСТА не е посегателство срещу нашите свободи и няма да доведе до криминализиране на онези, които свалят нелегално от интернет.

http://dnes.dir.bg/news/filmi-muzika-in ... 50236?nt=4
Потребителски аватар
manolova346
Мнения: 13
Регистриран: пон юли 04, 2011 4:33 pm

Re: Статии за Белгия от тук и там...

Мнениеот manolova346 » пон мар 05, 2012 11:13 am

Полицията в Брюксел е задържала двама българи за опит за кражба на пари от банкови карти, съобщава местният вестник "Дерниер йор".

Те са действали по най-простата схема – наблюдавали набелязаната жертва, докато тегли пари и се опитвали да запомнят ПИН кода.

След това успявали да отмъкнат банковата карта и да изтеглят максималната разрешена сума за деня.
В третия по големина град в Белгия - Гент, до 30 март ще работят четирима български полицаи, за да се намери начин за преодоляването на нарушенията на българската общност там, съобщава още вестникът.

Кметът на Гент Даниел Термонт обяснява, че българите в района често се занимават с незаконна търговия, а децата им отсъстват от училище.

Той допълва, че в района не се наблюдава действие на организирани престъпни групи от България.
Потребителски аватар
manolova346
Мнения: 13
Регистриран: пон юли 04, 2011 4:33 pm

Re: Статии за Белгия от тук и там...

Мнениеот manolova346 » пон мар 12, 2012 12:47 pm

Белгия е държавата в ЕС, където се наблюдава най-голяма разлика в заплащането на местните граждани и на имигрантите, съобщи вестник "Соар".

Според данни на "Евростат" кралството е на първо място и в класацията на страните, където чужденците са застрашени от бедност. В проучването е установено, че семейство белгийци с деца печели годишно с 25% повече от семейство на имигранти.
Сравнено с резултатите от Германия и Испания, където количеството на имигрантите е значително, разликата е два пъти, отбелязва изданието. Рискът чужденците да изпаднат в бедност в Белгия е 22% по-висок, отколкото в останалите страни от ЕС, показват резултатите.

При имигрантите от държави извън ЕС този риск се повишава до 40%. Установено е, че всяко трето дете на имигранти в Белгия е необразовано, което ще го направи неконкурентоспособно на трудовия пазар. По този показател по-зле са единствено Испания и Гърция, се посочва в публикацията.

Източник БТА и vesti.bg.
Потребителски аватар
manolova346
Мнения: 13
Регистриран: пон юли 04, 2011 4:33 pm

Re: Статии за Белгия от тук и там...

Мнениеот manolova346 » вт апр 03, 2012 9:31 am

Разкриха ”пещерата” на българския Али Баба в Брюксел

Полицията в Брюксел разкри банда мъже с български документи, крали в района на белгийската столица. В стая в дома на единия са открити 10 души, които живеели в ужасни условия, съобщава в. "Либр Белжик", цитиран от БТА.
При претърсването на адреса, където са живеели задържаните, била разкрита "пещерата на Али Баба" - десетки крадени велосипеди, скутери, метал, скъпа техника. Открити са и секири, клещи за рязане на метал, мечи лапи за разбиване на ключалки.

Разкриването на бандата започнало в неделя, когато полицията спряла за проверка микробус с българска регистрация на една от централните улици в Брюксел. В автомобила били намерени метали, за чиито произход тримата мъже в него не могли да дадат обяснения.
Мехмед А, Младен В. и непълнолетният Хинко А. били отведени в полицейското управление, където издали и аврите си Алеф М. и Николай А. Всички те имат предишни регистрации в полицията за кражба на метали и са с неуреден престой в Белгия.

Претърсен е адресът, където живеел под наем Николай А., а пред сградата полицаите видели други два микробуса с българска регистрация. През прозорците им се виждали велосипеди, скутери и парчета метал. Макар първоначално Николай да отричал, че има нещо общо при обиска в дома му са били открити ключовете за двата автомобила.

На Николай са предявени обвинения и за трафик на хора, тъй като на адреса му е открита стая от около 70 кв. метра, в която десетина българи живеели при непоносими условия.

На Александър, Младен, Алеф и Хинко са повдигнати обвинения за кражби. Според следствието Николай е бил ръководител на останалите задържани, които принуждавали други десетина души с български документи да извършват кражбите.

Вчера стана ясно, че български служители на МВР са работили месец в белгийския град Гент. В Белгия са били командировани по един представител на ГДБОП, Криминална полиция и Областните дирекции на МВР в Русе и Габрово заради зачестилите през миналата година проверки на българските емигранти. За месец са проверени 366 български граждани. Разкрити са 15 души, обявени за общодържавно издирване за различни прояви, двама - обявени за международно издирване, и 97 - с криминални и съдебни регистрации в страната и чужбина.

http://dnes.dir.bg/news/balgari-bruxel- ... 78581?nt=4
Потребителски аватар
Af5a5
Мнения: 14
Регистриран: чет сеп 22, 2011 1:37 pm

Re: Статии за Белгия от тук и там...

Мнениеот Af5a5 » вт май 01, 2012 10:07 am

ето и една от мен:

Белгия ще има нужда от млади и образовани имигранти

През следващите години ще нараства нуждата на Белгия от чуждестранна висококвалифицирана млада работна ръка,заяви министърът по заетостта Моника де Конинк.

Според нея до 2020 г. около 15% от работните места ще бъдат незаети. Негативната прогноза е заради демографски причини - белгийците живеят по-дълго, стават все повече, а имигрантите не притежават достатъчно качества, за да задоволят нуждите на работодателите.

Министърът отбелязва, че младите специалисти на възраст 15-24 години са недостатъчно на брой, за да заменят застаряващите служители, информира bTV. Де Конинк предвижда в следващите години безработицата в страната да продължи да намалява, заплатите да се увеличават, а дружествата да разполагат с повече възможности за инвестиции в квалификацията на своите служители.

Същевременно министърът отбелязва, че тези очаквания могат да се обърнат срещу местната работна ръка, тъй като част от предприятията ще се видят принудени да изнесат своята дейност зад граница заради недостига на достатъчно местни специалисти.

Друга отрицателна последица ще бъде необходимостта от допълнително повишаване на пенсионната възраст и на броя на икономическите имигранти. Министърът предлага Белгия да въведе програми за подбор на висококвалифицирани чуждестранни работници, както правят Канада и Австралия. Трябва да признаем, че засега привличаме хора, които другаде не биха били приети, допълва тя.

Преди ден медийната група Ер Те Ел съобщи, че в момента в Белгия не достигат около 10 000 специалисти по високи технологии. Само за последната година увеличението на работните места в сектора е 17 на сто. Според експерти, ако свободните работни места в тази област бъдат заети, това би увеличило брутния вътрешен продукт на страната с един милиард евро годишно.


http://b2bnews.bg/view.php?url=http://e ... _at.1.html
Потребителски аватар
Pitbull
Мнения: 6
Регистриран: пон сеп 19, 2011 9:09 am

Re: Статии за Белгия от тук и там...

Мнениеот Pitbull » вт юни 26, 2012 9:37 am

Явно има пари в проститицията...

8 г. затвор и 1.3 млн. лв. конфискация за български сводник в Брюксел

Българинът Радомир Христов Росенов, на 29 години, е бил осъден от Апелативния съд в Брюксел на седем години затвор и конфискация на недвижимо имущество в България за 1,3 млн. евро, съобщи вестник „Дерниер йор”, цитиран от Дарик.
Росенов обжалвал присъда от пет години лишаване от свобода, но вместо да намали наказанието, втората инстанция го е утежнила.

Следствието е установило, че той е действал като сводник в Брюксел от януари 2008-а до ноември 2011-а. При надзора си над проститутките мъжът е проявявал жестокост, като е оказвал психологически натиск над жените, пребивал ги е и им е размахвал пистолет. Българинът вече е в затвора и освен, че ще се раздели с имуществото си у нас, купено с парите от дейността му в Брюксел, ще плати глоба от 33 000 евро, допълва БТА.

Следствието установило, че той е проявявал особена жестокост към проститутките, като в съдебните документи се посочва случай, в който една от жените му съобщава за диагнозата си рак на матката. Вместо да се умилостиви от това съобщение, Росенов отправил заплахи към жената и я предупредил, че ще се разправи с родителите й в България, ако не продължи да работи.

По-рано тази седмица съд в Брюксел осъди друг български сводник - Пламен Иванов Йорданов, на 38 години, на пет години затвор, конфискация на 224 000 евро и глоба от 13 750 евро.

http://dnes.dir.bg/news/bruxel-zatvor-s ... 26877?nt=4
Потребителски аватар
dara
Мнения: 100
Регистриран: вт юли 05, 2011 4:27 pm

Re: Статии за Белгия от тук и там...

Мнениеот dara » ср юли 18, 2012 4:12 pm

Защо Гент се превърна в обетована земя за много българи


Проф. Кръстьо Петков, в. „Сега“

Във фламандската община Гент (Белгия) живеят над 10 000 български имигранти. По-голямата част от тях са се заселили след приемането на България в ЕС. С какво градът е толкова привлекателен за българските гастарбайтъри и защо желаещите да се върнат в родината са в пропорция 1:10? Може ли този фламандски регион да се превърне в прототип на едно бъдещо европейско мултикултурно съжителство? Кое накара кмета на общината да покани четирима български полицаи за едномесечна теренна работа с белгийските им колеги сред българската общност?

Проактивната социална агенция

„ЕС взе решение за присъединяване на нови членове, пренебрегвайки факта, че нито изпращащите, нито приемащите страни са били готови да се справят с бума на имигрантите. Белгия е типичен пример за това: разширяването на изток я заварва с най-благоприятното законодателство за легално пребиваващите чужденци: всеки от тях още от първия месец има достъп до социални помощи“, казва президентът на публичен център за социални услуги, в т. ч. за чуждестранни граждани (OCMW) Геерт Версник, бивш депутат, опитен политик либерал, със солидни познания и свое виждане по имигрантската тема. А те са наистина щедри: стигат до 1100 евро на месец (отделно са помощите за деца – около 600 евро; както и при безработица – 700 евро и т.н.). „Как тогава да не сме магнит за прииждащите отвсякъде имигранти? Бюджетът на за социални помощи е 170 милиона евро, не може да работим повече при старите условия“, обобщава той.

Това е и причината преди две години да се промени законът. Сега помощи се получават след третия месец, ако чужденецът отговаря на няколко условия: да е подписал договор за интеграция (в който изучаването на местния език е първостепенен ангажимент, както и задължението да не се отказва предложена работа); да спазва местните закони и да сътрудничи с институциите. Резултатът е налице: броят на имигрантите, получаващи помощи, е спаднал с около 70%. Което означава, че почти с толкова са се увеличили тези, които се самоиздържат.

Версник се оказа и отлично ориентиран експерт по етническата проблематика. Подчертава, че българската общност в Гент е достатъчно забележима, но не е единна; институциите вече са се научили да правят разлика между българските роми, българските турци и „другите българи“ (които видимо са малцинство в този ареал). Как пристигат и по-какъв начин се адаптират нашите сънародници, е въпрос, който също получава компетентен отговор: ромите отиват най-напред при своите мургави събратя, намерили убежище преди тях (главно в периода след 2002 г.); турците се настаняват при (или в близост до) гастарбайтъри от южната ни съседка, отдавна формирали свои етнически територии във фламандския град; останалите българи се устройват кой както намери. И при трите категории имигранти обаче доминира моделът: първо, полулегално/несигурно пребиваване; после легализация; накрая (след 3-4 години) мнозина ги спохожда успехът – да имат препитание и жилище.

КОМПАС – посредник и интегратор


Лариса познава всички проблеми на имигрантите ни в Гент
Лариса от Шумен, имигрант със 7-годишен стаж, е служител на КОМПАС – неправителствена институция, специализирана в работата с имигранти. НПО-то, за което работи в екип с местни и чуждестранни експерти, е своего рода посредник между общинските власти и имигрантите; както и място, където практически се работи за успешно приобщаване на чужденци: сключват се договори за интеграция; изучават се езици; предлагат се услуги за улесняване на началната адаптация и др. Лариса потвърждава оценката за вътрешното деление на българските имигранти на посочените три микроетнически групи. Борави и с числа, защото при нея се съхраняват над 1000 досиета на български граждани, минали през филтрите на интеграционния процес. Могат да се откроят три категории имигранти от гледна точка на това кой как успява: 1. Сървайвъри (главно роми, за част от които белгийската система за социално подпомагане е реализация на изконната мечта да живеят волно, да раждат куп деца и да не работят); 2. Прекариат (препитаващи се със случайна работа, жестоко експлоатирани на черния пазар на труда, с мизерни доходи); 3. Успели интегрирани (със сигурна работа и възможност за кариера, в т.ч. в белгийски институции).

На раздяла Лариса съобщава, че от няколко месеца са учредили Българско сдружение, а от есента ще открият и българско училища за около 60 деца. И двете инициативи се случват със съдействието на белгийските власти. На въпроса: „Помага ли ви българската държава?“, отговорът е: „Да, обещаха учебни материали“!

Тяхната полиция: пази, но и възпитава!

„Нашата полиция ни пази“ – в това ни уверява един български ведомствен бард. Белгийската полиция прави още нещо: работи сред имигрантските общности, стараейки се да култивира у тях не само уважение към местните закони, но и към местните житейски порядки и традиции. „Ние сме общностно базирана полиция“, разяснява Филип Расхарт, командир на екипа, в който са били включени българските полицаи.

За повода, който ни води в полицейското управление в Гент, по-подробно говори главен комисар Марк ван дер Бауед – висш началник с професионално самочувствие, шлифован език на общуване с журналисти и външни експерти и точни оценки за имигрантската ситуация. От него научаваме, че идеята на кмета на Гент да се покани група български полицаи за теренна работа с наши сънародници е пилотен проект с по-дълбок замисъл. Българските офицери следват пътя на свои колеги от други страни, пребивавали преди тях в община Гент. Съвместно с местната полиция двама от българските специалисти следователи са проучвали нелегалния имигрантски бизнес; другите двама са работили като квартални в гетата и микромахалите, населявани от нашенци.

За главния комисар проблемът с българските имигранти не е толкова в битовата и организираната престъпност (за втората казва, че практически не съществува в Гент). Тревожи го сблъсъкът на двете култури: имигрантската и белгийската – във вреда на местната. Да хвърляш навсякъде безразборно боклук, да вдигаш шум на улицата и в жилището до среднощ, да се самонастаняваш в къща, която не е твоя, и други подобни са навици, които местните жители категорично не приемат.

Още по-опасна е тенденцията за разрастване на черния труд

Схемата е ясна – българи с неуреден престой биват наемани чрез фиктивни или легални фирми, чиито собственици най-често са стари турски гастарбайтъри. Експлоатацията е жестока – българите работят срещу 2-3 евро на час, което е в пъти под белгийските стандарти!

„За нас това е недопустимо, тук е заровен коренът на злото“, твърди полицейският началник. И заключава, че ако българската имигрантска общност беше малка, тези лоши социални практики нямаше да се забележат. Но само редовно регистрираните българи са надминали 7000 души; с нелегално пребиваващите вероятно ще са около 7% от цялото население на Гент. Което ги прави значим фактор в живота на този полис, от памтивека бил атрактивно място за всякакъв род номади.

Какво прави „тяхната полиция“,

когато констатира нарушения от подобен характер? Предава преписката на социален/трудов прокурор, какъвто отдавна има в белгийската правосъдна система. Не пристъпва към депортиране, както правеше бившият приятел на Бойко Борисов – Никола Саркози. Нито пък изхвърлят на улицата самонастанилите се – „нямаме право; според белгийските закони, ако един човек е влязъл и живее в дадено жилище, дори да не е негово, можеш да го извадиш само със съдебно решение“, обяснява главният комисар. Впоследствие разбираме, че тази вратичка се ползва за т.нар. House milking (издояване на жилища) – когато новодошлите имигранти се настаняват по 9-10 души в стая, за радост на трафикантите и рентиерите.

Нашият десант завършва с инцидентна среща с български имигранти в един от кварталите на Гент – недалеч от крепостта, непосредствено до емблематичния жилищен комплекс „Дупката на свещеника“. На двете кьошета на улица „Скръб“ (Боже, каква символика!) са разположени две култови заведения, чиито собственици са българи. Едното е магазин „България“, в който продавач е баба Кунче от Кубрат. Другото е кафене „Интрига“, чийто управител е Христо от Попово. В магазина, където има изобилие от хранителни продукти и питиета с български произход, си купуваме вафли „Бойко Борисов“. При Христо разговаряме на бутилка бира с наши гастарбайтъри, върнали се от смяна. Те са шофьори, куриери, чистачи и др.; работното място им е сигурно, със заплащане и осигуровки по белгийски стандарти.

Какво научихме от десетината сънародници, които без колебание отнесох към категорията „успели интегрирани“?

Всички са напуснали България преди години, подгонени от мизерията и липсата на перспектива за работа и бизнес (тяхното пътешествие, образно казано, е било от робството към обетованата земя; направили са го, без да дочакат българския Мойсей). Имат работа, от която са доволни (местните жители ги уважават, с някои са приятели). 40% имат собствени жилища, закупени на приемливи цени с ипотечни кредити. Децата им учат във фламандски училища и владеят по още един чужд език. Не възнамеряват да се върнат в България (с изключение на един – след като се пенсионира, щял да иде на село).

Гент не е обетован град в библейския смисъл на думата. Но община Гент (местните жители и пришълците от над 180 националности) със своите иновативни, социално включващи практики може да се превърне в модел за това как без конфликти, санкции и депортиране може да се реализира идеята за единното европейско гражданство.

Източник: http://www.eurochicago.com/2012/07/flam ... emigranti/
Потребителски аватар
manolova346
Мнения: 13
Регистриран: пон юли 04, 2011 4:33 pm

Re: Статии за Белгия от тук и там...

Мнениеот manolova346 » пет яну 25, 2013 1:18 pm

Взимали на българи над 500 евро наем за мизерни жилища в Брюксел

Проверка на няколко социални служби и полицията в Брюксел е установила, че българи живеят при недопустими условия, съобщи вестник "Дерниер йор".

В репортажа от посещението на сграда в имигрантския квартал "Моленбек" е разказана история, която авторът сравнява с пример за експлоатация на човешки същества, предаде БТА.

Сградата е съсобственост на Хасан Рахали, бивш журналист от местна телевизия и неговите братя. Рахали, подписал договори с наемателите, сред които и българите, е избран миналата есен за общински съветник от партията Социалисти и прогресивни - различни.

При посещението си на място властите откриват отблъскваща гледка - асансьорът на сградата е изпочупен до такава степен, че дори подът е продънен. В помещението под стълбите откриват Никола - българин на 43 години, който живее с цялото си четиричленно семейство на няколко квадратни метра, без отопление и в нетърпима смрад. За наем той плаща 510 евро, плюс 70 евро битови сметки.

Пред властите той заявил, че живее така вече втора година, незаконно, като не могъл да намери нищо по-добро. Изданието оставя на читателя да се досети, че Никола е измамен, тъй като за тази цена на месец в Брюксел може да се наеме прилично самостоятелно жилище, стига да не съществува езикова бариера и наемодателят да одобри кандидата за наемател.

Вторият българин, срещнат при проверката, живее на по-горен етаж в същата сграда, казва се Васил Николов. Живял четири години под стълбището, а от година се преместил в малко по-различни условия, които отново са описани като непоносими и вън от всякакъв нормален битов стандарт. Васил Николов няма постоянна работа, а за жилището плаща 558 евро наем и 130 евро битови сметки.

Вестникът уточнява, че наемодателят Рахали е бил избран на новия си пост с 558 гласа. Възможно е срещу него да бъде заведено дело за трафик на хора, като предвиденото наказание е затвор.
В информацията не е изяснено дали властите ще изведат българите от обитаваните помещения и дали няма да ги заставят да се върнат в родината си, каквато е обичайната практика за действие с чужденци без уреден статут на пребиваване.

http://dnes.dir.bg/news/balgari-bruxel- ... 14643?nt=6
Потребителски аватар
manolova346
Мнения: 13
Регистриран: пон юли 04, 2011 4:33 pm

Re: Статии за Белгия от тук и там...

Мнениеот manolova346 » пет яну 25, 2013 1:36 pm

ето и френската версия:

L’élu exploite la misère humaine

(25/01/2013)

À la tête des immeubles 95 et 97 du Léopold II, Hassan Rahali, un élu SP.A indélicat. Perqui à la seconde adresse, hier

MOLENBEEK Un ascenseur qu’on eût dit massacré à la bombe atomique (des plaques clouées à même la charpente préviennent une chute fatale) amorce le décor, aussi peu reluisant que suspect, du 95 boulevard Léopold II.

Au sommet de la cage d’escalier, Nikola, un Bulgare sans papiers. “En Belgique depuis deux ans”, ânonnait-il avant-hier. Devant les Velux aux châssis crevassés ou la salle de bain d’une fraîcheur aux relents de Mathusalem, l’homme de 43 ans balbutiera son envie de déloger sa petite famille de ce grenier (“On est à 4”), de fuir ces 510 € + 70 de charges. “Où trouver ?”

La lecture du bail laisserait accroître que le bien (si pas la maison, de quatre étages, érigée à vingt mètres de la maison de l’emploi), “répond aux normes de sécurité”. Tout observateur en resterait circonspect.

Un étage plus bas, un Arménien semble à peine plus droit dans ses bottes. Quant à Vasil Nikolov, un Bulgare allant d’intérim en intérim, il supporte ses mini-pièces du deuxième. “Cinq ans ici. Avant, quatre ans dans le grenier”, s’explique-t-il en concédant un loyer de 558 € et de charges mensuelles à hauteur de 120/130 €. Roi de la débrouille, il sourit mollement en montrant sa pièce d’eau, à l’hygiène très aléatoire. “À changer. Discuter avec le propriétaire…”

Alors que des hauts le cœur perturbent le visiteur, Vasil ne tourne pas autour du pot : l’insalubrité de la simili douche remonte à… toujours.

Au bas de ces contrats de bail foireux, un intitulé s’incruste : celui d’Hassan Rahali et ses frères. Ex-journaliste de TV Brussel, aujourd’hui indépendant, Hassan Rahali se pavane en récent conseiller communal SP.A - grâce à 558 voix de préférence.

De la traite d’êtres humains ! Selon la loi, l’exploitation de la misère intègre ce pesant vocable. Sans doute ceci ne s’applique-t-il pas au 95 du Léopold II, siège, au rez, d’Averroës, un “espace culturel” où l’élu tient des “permanences sociales” avec le député jettois Fouad Ahidar. Au 97 qui s’offre un accès via la rue Mexico, par contre…

Jeudi matin, une perquisition police/Hygiène/Urbanisme/Lois spéciales y a pris acte, en un grenier cloisonné, de toits exigus, de la présence de matelas, de hublots de 30 cm sur 20, de lumière insuffisante ou d’absence de chauffage (si ce n’est des bonbonnes de gaz mal raccordées).Guy Bernard

© La Dernière Heure 2013

http://www.dhnet.be/regions/bruxelles/a ... maine.html

Върни се в “Общ форум”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта