Докторантура в Льовен, нужни документи?

Информация за новопристигналите. Търсене на жилище, регистриране в общини и други.
Потребителски аватар
dimitarbp
Мнения: 1
Регистриран: вт дек 02, 2014 7:17 am

Докторантура в Льовен, нужни документи?

Мнениеот dimitarbp » вт дек 02, 2014 8:22 am

Привет! Казвам се Димитър и имам вече уредена работа в Льовен, след което целия ми труд ще се помести в десертация. Тъй като до месец трябва да замина, прочетох всичко възможно какво точно ще ми трябва като документи за легалното ми пребиваване там. Имам нужда от обобщение, защото темите които четох и материалите са от най-рано миналата година и може да има някакви промени, а и чета че в различните общини изискванията са различни. Не се обръщам директно към колегите от KU, защото разговора върви леко мудно и губя време в изчакване на писма. :roll:

1. до 10 работни дни трябва да се регистрирам в общината, според постоянния ми адрес, предполагам че мога да се регистрирам първоначално като временно пребиваващ, докато дойде приятелката ми и се преместим да живеем в апартамент за двама(до колкото разбрах в Льовен, това е много важно да е за двама(27квадрата)), и след това да се регистрирам като постоянно пребиваващ на даден адрес.

2. Как стоят нещата със Здравните осигуровки и общо здравеопазването, европейска здравноосигурителна карта, А1? S1? дали наистина всичко ми трябва?

3. Не знам кои точно документи ми трябват легализирани и преведени, ясно е че ще нося всичко де що имам документация с мен, но кое точно ми трябва легализирано, дали може да бъде извършен превод и легализация в Белгия? И какъв език е официалния, май направих глупост да си преведа и легализирам дипломата на английски, нооо още чакам отговор дали съм изключително тъп или ми се е разминало тоя път. :lol:
4. Какво друго ми трябва?

Друго, с приятелката ми нямаме брак, и до колкото разбрах може да пребивава с мен незаета до 90дни, след което ще трябва да намери нещо. Разбрах че има нещо като безплатни курсове за език/ци, които са достъпни и тн. Дали това е все още така? :)

Благодаря ви предварително! ;)


Потребителски аватар
Pin2
Мнения: 17
Регистриран: вт апр 15, 2014 9:30 pm
Местоположение: Overijse, Белгия
Контакти:

Re: Докторантура в Льовен, нужни документи?

Мнениеот Pin2 » чет яну 22, 2015 9:34 pm

Добре е да се регистрираш. Без лична карта, всички "врати са ти затворени". За здравна застраховка - всички документи А1, S1. Без S1 няма здравни.
Превод и легализация на което прецениш. Ако имаш диплома с която ще работиш я преведи. Кръщелно се издава от общината в БГ, казваш че е за чужбина.
Офицялни езици в Белгия са Френски, Холандски и Немски. Лювен е холандско говоряща зона, което значи, че се говорят всички предходни езици + английски. Във френската зона - само френски.
Има езикови курсове всякакви. www . vdab . be - Това е бюрото по труда, след като си извадиш лична карта, се запиши като безработен и попитай кога започва курса. Курса е интензивен. След 2-ро ниво има тест, ако го издържиш, работата ще "цъфне" много скоро.

Това, че нямате брак с приятелката ти не е от огромен интерес, ваш си е избора. Държавата я интересува дали имате деца.
300 Ko?НЕ! MPower

Върни се в “За новопристигналите”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост