Установяване в Белгия: трябва ми малко инфо

Информация за новопристигналите. Търсене на жилище, регистриране в общини и други.
Потребителски аватар
iceslash
Мнения: 11
Регистриран: чет фев 21, 2013 11:03 pm
Местоположение: Brussels,Belgium

Установяване в Белгия: трябва ми малко инфо

Мнениеот iceslash » нед мар 10, 2013 5:17 pm

Здравейте всички,

след няколко дни (10 дни) заминавам за Белгия-Брюксел.Ще се установявам там понеже приятелката ми е белгийка.Опитахме да живеем тук в България, но на нея не и харесва (както се предполага) та не след дълго умуване реших аз да отида при нея понеже условията го позволяват и така май ще е по добре и за двама ни... та стига с мойте битови премеждия нека премина към няколко въпроса, който ме вълнуват.Като цяло съм запознат донякъде с това какви документи ми трябват за съжителство там, но нека пак попитам хората българия, който сте там за малко информация как стоят нещат с документите.
1.во за регистрацията, която трябва да направя когато престигна.Да видим дали съм разбрал правилно: трябва да я направя в рамките на 7 дни в общината като посоча адреса където живеем?
2-то нещо, което ме интересува сега аз ще запиша някво училище където да си подобря френския(тъй като е на ускъдно ниво) с английския съм мн. добре.Та въпорса ми е там ще ми трябва ли при записването диплома, която е преведена и легализирана на френски? някой ако е учил в такова училище ще добре да сподели опита си понеже не е университет доклкото разбрах има такива училища езикови където се преподава френски или фламански без значение и тези курсове не са за цяла учебна година та за това мисля че е различно и за това питам.
3-то евентуално след това ако реша да почна работа какво ми трябва като набор документи?
4-то Документи от сорта на "акт за ражадне" трябва ли ми или "трудова книжка" понеже на различни места различно чувам.Разбрах преди време, че ще ми трябва осигурена медицинска помощ понеже ще бъда там за дълго време и си извадих Европеийска здравноосигурителна карта.
Какво бихте ме посаветвали още да си взема?
Благодаря предварително на отзовалите се.
Поздрави на всички. :P

п.с. форума е много добро и полезно място, мойте поздравления на създателите и на съфорумниците, който допринасят за развитието и обогатяването.


Потребителски аватар
rosenb
Мнения: 38
Регистриран: пон мар 04, 2013 5:27 pm

Re: Установяване в Белгия: трябва ми малко инфо

Мнениеот rosenb » пон мар 11, 2013 12:38 pm

Май си позакъснял малко, но опитай ако можеш да си извадиш формулярите А1 и S1 от НОИ и здравната каса. Здравноосигурителната карта ти е само за спешн помощ, тези ти трябват да се запишеш в здравен фонд тука. Иначе взимай де що имаш документи, макар, че за диплома нещата са сложни. Прост превод и легализация май няма да помогне, искат дисцпилини, хорариуми и т.н. Ако нямаш висше или някаква рядка специалност не си прави труда даже да я превеждаш. За езиковите курсове не ти трябва нищо освен желание и малко пари. Регистрация в общината заължително, веднага щом се установиш на постоянен адрес, и си вземи тяхна лична карта - ще ти помогне в купищата бюрокрция.
Потребителски аватар
iceslash
Мнения: 11
Регистриран: чет фев 21, 2013 11:03 pm
Местоположение: Brussels,Belgium

Re: Установяване в Белгия: трябва ми малко инфо

Мнениеот iceslash » пон мар 11, 2013 4:11 pm

Ще видя какво мога да направя за тези документи от НОИ и касата. Нямам висше за момента тоест този "проблем" отпада остава да взема да го понауча този език хах...Благодаря за напътствията. ;)
Ако има още някой нещо да добави и да сподели информация няма да е лошо темата може да помогне и на други хора като мен.
Поздрави.
Потребителски аватар
kastelo
Мнения: 21
Регистриран: нед ное 27, 2011 8:45 pm
Местоположение: Brussels

Re: Установяване в Белгия: трябва ми малко инфо

Мнениеот kastelo » пет мар 15, 2013 10:49 am

Здравей,

Малко инфо от мен, но да знаеш, че правилата се различават от община до община и твоят случай може да е по-различен, защото ще живееш с белгийски гражданин.

1. Това със 7те дни е хубаво, ако си сигурен в коя община ще живееш, но и да ги просрочиш - не би трябвало да е проблем. Ние се регистрирахме 2 месеца след като пристигнахме, чак след като си наехме дългосрочна квартира - просто преди това не знаехме в коя община в Брюксел ще си харесаме апартамент. Второ - понеже още не сме част от Шенген (и скоро няма да бъдем) - за да останеш легално повече от 90 дни - трябва или да учиш, или да работиш или да останеш въз основание на семеен статус. Доколкото разбирам не сте женени - така че опцията за вас е "cohabitation" (съжителство на семейни начала). Ето един уебсайт, където са описани почти всички необходими документи, но пак казвам, че в различните общини, могат да ти поискат някои различни документи:

http://www.belgiumcohabitationvisa.com
(тук един американец е описал необходимите документи за хора извън ЕС, но горе долу се припокриват с тези необходими за нас)

Най-важните 3 документа, които мисля, че ще ти трябват от България:
- акт за раждане
- удостоверение за семейно положение
- свидетелство за съдимост

.. и трите документа трябва да са преведени, легализирани и заверени в белгийското консултство в София. За превода и легализацията - обърни се към специализирана фирма, освен ако не ти се занимава да ходиш по ведомства и после занеси лично готовите документи в белгийското консулство за заверка.

2. В Брюксел има много езикови училища и за тях не ти трябва да представяш диплома. По-евтините курсове, които са субсидирани от държавата, може да искат да имаш белгийско ID, за да се запишеш (белгийско ID ще получиш, чак като ви одобрят съжителството и останеш за постоянно - което може да отнеме до 6 мес. след подаването на документите в общината). По-скъпите езикови училища не би трябвало да ти искат белгийски документ - и БГ личната карта мисля, че ти е достатъчна.

3. Това, че си останал за постоянно не ти отваря трудовия пазар. Българите все още трябва да имат "work permit", за да работят в Белгия. Това би трябвало да отпадне на 01/01/2014. В друга тема във форума има линкове към списъците с професии, за които издаването на "work permit" е по облекчена процедура. Но при всички случаи, първо трябва да се намери работодател, който иска да те наеме и тогава той да подаде заявка, за да ти издадат този документ.

Има и друг вариант - да си независим работник - за там нямам инфо.. потърси из форума или Интернет.

4. Европейската здравна карта, мисля че ще ти свърши работа за спешна помощ. Вече като имаш белгийско ID, може да се запишеш в здравния фонд, където е записана твоята приятелка например.

Успех! ;)
Потребителски аватар
iceslash
Мнения: 11
Регистриран: чет фев 21, 2013 11:03 pm
Местоположение: Brussels,Belgium

Re: Установяване в Белгия: трябва ми малко инфо

Мнениеот iceslash » съб мар 16, 2013 10:09 pm

@kastelo благодаря ти за хубавата информация. Тези 3 документа ги имам имам и още документи, който мисля че ще ми трябват сега понеге заминавам в неделя ще трябва на някои да правя превод и легализация в брюксел...За училището [езиковото] искат ми само пастопрт и регистрация за местожителство в моя случай мисля че няма да имам проблем ще видя тази опция за" местожителство на семейни начела" мисля че ще е добре да го напарвя това...това все пак си е плюс.
Поздрави! ;)
Потребителски аватар
gkgeorgiev
Мнения: 50
Регистриран: съб юли 16, 2011 10:35 pm

Re: Установяване в Белгия: трябва ми малко инфо

Мнениеот gkgeorgiev » пет мар 22, 2013 2:20 pm

Дам, зависи много от общината в която ще живеете. Аз например живея във Волуве Сент Пиер и тук се отнасят малко по-добре към чужденците, но в други като Андерлехт например съм чувал че е доста по-трудно да им пробуташ този номер със съвместно съжителство ... особено на БГри. За училището ... има евтини курсове 2х седмично, особено ако се регистрираш в общината и имаш оосигурителен номер (80-130 евро на семестър). Ако нямаш предпочитания към езика - хващай фламандския понеже след английския който имаш, ще ти е МНОГО по-лесен и бърз за учене.

Успех

Върни се в “За новопристигналите”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост