Страница 1 от 1

Установяване в Белгия

Публикувано: съб авг 04, 2012 12:05 am
от Elmo
Здравейте,

Млад инженер съм (машиностр. бранш, владея перфектно английски) , но не мога да се справям с живота в България от финансова гледна точка. Насочил съм се към трайно установяване в Белгия и искам да помоля членовете на форума да ми дадат най-актуална информация по моите въпроси, които са и общи и вярвам да помогнат и на други читатели. Моля, за изчерпателен отговор по вс. въпроси.

1. Колко е развита машиностр индустрия в Белгия? Има ли други индустрии, които търсят инженери?

2. Кой би бил най-подходящия регион?

3. Може ли да се наеме квартира с безсрочен договор, която да се напусне с предизвестие от 1-2 мес.?

4. Искат ли договор за наета квартира при регистрация в общината?

5. След като се регистрирам и минат 3 мес. какъв е шансът да получа социална помощ, в случай, че не успея да си намеря работа бързо и ми свършат финансите?

Re: Установяване в Белгия

Публикувано: пон авг 20, 2012 1:15 pm
от kastelo
Здравей,

1. Не мога да ти кажа доколко е развита машиностр. индустрия, но съм останал с впечатлението, че имат развита индустрия и си мисля, че се търсят квалифицирани инженери. М/у другото, аз съм на мнение, че инженерите са търсена работна ръка навсякъде в развитите държави, но за българи все още има много ограничения и ако не знаеш повече езици - трудно те взимат на работа (английският вече не е нещо кой знае какво).

2. Предполагам, че Фландерс, холандско-говорящият регион, е най-подходящ, защото имат доста по-добре развита икономика от франкофоните.

3. Аз не съм чувал за такава опция - минимум искат за 1 год. и трябва да внесеш 2 мес. наем, като депозит в банка. Освен това, не съм сигурен дали не си длъжен да си плащаш до края, дори да загубиш 2-та месеца депозит, ако се изнесеш по-рано. Единственият вариант, който виждам е да си наемеш стая някъде.

4. Май зависи от общината. Мисля, че отговорът е 'да', въпреки че в моята община не го поискаха, но първото, за което питаха, беше разрешителното за работа.

5. Поне според моят опит - няма как да се регистрираш, освен ако не са те взели на работа някъде (ако има някакви начини - дано някой друг с опит да сподели). Социални помощи в Белгия може да взимаш само след като си работил легално една пълна календарна година. Даже, ако това ти е първа работа в Белгия - май беше повече - 1.5 год.

Дано споделят и други хора, ако знаят други начини и вратички да се установиш тук.

Успех!

Re: Установяване в Белгия

Публикувано: пон авг 20, 2012 4:35 pm
от dara
Elmo написа: 3. Може ли да се наеме квартира с безсрочен договор, която да се напусне с предизвестие от 1-2 мес.?
Договорите се сключват обикновено за даден период от време, след изтичането му в случай че не е преподписан с нова сума или нови условия, става безсрочен.
Предизвестието ти трябва да е минимум два месеца, със задължителната уговорка, че говоря за наемодатели белгийци, ако са турци...мисля , че не съм чувала вариант в който да върнат депозита в пълната му сума, та дори и с коректно предизвестие (не отричам , че може и да ги има, аз просто не съм чула за такъв случай).
Другото важно е, че трудно се намира квартира от фламанци, аз лично съм в процес на търсене от повече от година и половина...само като чуят българи...Но ти желая късмет, трудно е , но не е невъзможно.
Elmo написа: 4. Искат ли договор за наета квартира при регистрация в общината?
Има вариант да не ти искат, но трябва задължително да укажеш адрес, защото полицай минава да види условията за живот и дали наистина пребиваваш на този адрес.
На нас ни искаха договор.
Elmo написа: 5. След като се регистрирам и минат 3 мес. какъв е шансът да получа социална помощ, в случай, че не успея да си намеря работа бързо и ми свършат финансите?
За да получаваш помощи трябва да имаш документ за пребиваване минимум карта Е ( петгодишна карта )само с адресна регистрация...невъзможно.За помощите аз лично не те съветвам.Много са затегнали условията за получаване до голяма степен по вина на "нашего брата българина" и другите изобретателни източно европейци.После първо там се ровят когато решат , че емигрантите сме много и трябва да се "отсеят" .

Нужно е добро владеене на езика, ако се работи в офис често изискват добър английски и френски (говоря за Фландрия).Имам познат който е електронен инжинер и е само с английски, но той беше преназначен тук от офиса на фирмата във Великобритания.В смисъл дойде буквално "наготово" в апартамент който се плаща от фирмата с безсрочен договор за работа и т.н.

Re: Установяване в Белгия

Публикувано: вт авг 21, 2012 8:22 am
от nellittass
Здравейте,
съпругът ми работи вече една година в Белгия,нает е по трудов договор от българска фирма на белгиец,който го дава "под наем" на др. фирми в Белгия.Вече половин година работи в една голяма белгийска фирма за поставяне на дограма.Скоро обаче от българската фирма му казаха ,че е пресрочил разрешението за престой и работа в Белгия и ще трябва да се върне в България за няколко месеца.От фирмата в която работи действително ,го искат за постоянно,но не знаят или не могат да намерят начин да го назначат.Може би пречи и това просрочване на разрешеният период за работа не зная
Помогнете със съвет моля!!!
Навсякъде се пише че е най-важно да имаш работодател готов да те наеме,е той има ,но..........по-нататък какво?
Чела съм и за самоосигуряване в Белгия или нещо такова
Как може да стане това
Моля някой да ми каже какви са разходите за месец освен наема за един малък апартамент

Благодаря ви предварително

Re: Установяване в Белгия

Публикувано: съб авг 25, 2012 9:06 pm
от vm_sf
Здравейте,
Извинявам се, че нахлувам в темата. Обмислям заминаване в Белгия (Брюксел) след по-малко от месец. Бих искал да ви помоля за съвет като дирекнто живеещи там как намирате реално живота там, по-добър ли е от този, който сте имали в БГ? Има ли възможности за работа за квалифицирани хора (компютърни инжинери) и как реагират на нас работодателите? Мисля да си тарся работа на място, тъй като на дистанция нещата не се получават.
Благодаря ви предварително за разбирането!!!!!